Tiedote
18.5.2017

Kaikkiaan noin 800 henkeä osallistui Europa Nostra -kulttuuriperintöjärjestön European Heritage Congress -suurtapahtumaan Turussa 11.–15. toukokuuta ja osallistui näin myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlintaan.

Osanottajista 319 tuli ulkomailta kaikkiaan 36 maasta, kaukaisimmat Yhdysvalloista. Eniten kulttuuriperintöharrastajia ja -ammattilaisia tuli Iso-Britanniasta (32), Norjasta (29), Belgiasta (24), Alankomaista (22), Espanjasta (22) ja Italiasta (20). Merkittävimmät vieraat olivat Europa Nostran puheenjohtaja Plácido Domingo sekä komissaari Tibor Navracsics.

Kongressin merkittävimmät pysyvät tuotokset ovat Suomi-aiheinen Heritage in Action -laatuaikakauslehti, Kulttuuriperintö on tärkeä Euroopalle -tutkimusraporttisuomennos sekä Osallistuminen on tärkeää kulttuuriperinnölle -julistus. Lisäksi kongressin kansalaisvaikuttamisaiheisesta seminaarista kootaan kirja, joka julkaistaan ensi vuoden alussa osana Euroopan kulttuuriperintövuoden 2018 ohjelmaa.

”Saimme paljon kiitosta tapahtuman järjestelyistä. Merkillepantavaa oli, että jopa kaikkein kriittisimmät jäsenet olivat olleet tyytyväisiä tilaisuuksiin. Tämä tapahtuma oli monen eri organisaation yhteistyön tulos. Lämmin kiitos kaikille sen puolesta työskennelleille kymmenille ihmisille”, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Tapani Mustonen sanoo.

Tapahtuman pääjärjestäjät olivat Europa Nostra ja Europa Nostra Finland, läheisessä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Merkittävin rahoittaja oli Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma.

”Turku on ylpeä siitä, että saimme toimia Europa Nostran kokouksen isäntäkaupunkina. Arvostamme suuresti sitä, että kulttuurikomissaari vieraili kaupungissamme, ja olemme ylpeänä esitelleet Suomen saariston pääkaupunkia kokoukseen osallistuneille”, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola toteaa.

”Kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö kulttuuriperinnön vaalimisessa ja yhteistyön edistämisessä on valtavan tärkeää. Turku haluaa olla jatkossakin mukana tässä yhteistyössä”, Kirkkola jatkaa.

Tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun yliopisto ja Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi, Stiftelsen för Åbo Akademi, Suomen Kotiseutuliitto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Turun musiikkijuhlasäätiö, Luciano Pavarotti -säätiö, Matti Salminen -säätiö, Turkuseura ja Turun aikuiskoulutuskeskus, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, ulkoministeriö, Naantalin kaupunki, Visit Finland, Bryggman-säätiö, Tekstihuoltamo ja Rakennusperinteen Ystävät. Lisäksi Benito ja Irma Casagrande, Oras, Wärtsilä Corporation ja Cargotec Oyj tukivat kongressia.

Valokuvat – vapaasti lehdistön ja muiden käytettävissä kuvaaja ja lähde mainiten
https://www.flickr.com/photos/europanostra/albums

Videot palkintojuhlasta
https://www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel

Julkaisut

Heritage in Action Finland Special 2017
https://issuu.com/europanostra/docs/2017-heritageinaction-finland-speci

Kulttuuriperintö on tärkeä Euroopalle (Cultural Heritage Counts for Europe Finnish edition) https://issuu.com/europanostra/docs/chcfe_report_executivesummary_fi

Osallistuminen on tärkeää kulttuuriperinnölle -julistus suomeksi:
https://www.europanostra.fi/turun-julistus-osallistuminen-on-tarkeaa-kulttuuriperinnolle

Julistus ruotsiksi:
https://www.europanostra.fi/sv/abo-deklarationen-aktiv-delaktighet-gor-skillnad-for-kulturarvet

julistus englanniksi:
https://www.europanostra.fi/en/turku-manifesto-2017-participation-counts-for-heritage

Faktaa:

Europa Nostra – miljoonien eurooppalaisten kansalaismielipiteen kanava
• Euroopan merkittävin alan järjestö ja -verkosto, jäsenjärjestöissä 5 milj. jäsentä 40 maassa
• Voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö
• Tekee yhteistyötä EU:n kanssa ja jakaa Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot
• Kampanjoi Euroopan uhanalaisen kulttuuriperinnön puolesta
• Puheenjohtajana maailmankuulu oopperalaulaja maestro Plácido Domingo
• Jäseninä sekä yhteisöjä että yksityishenkilöitä

Europa Nostra Finland – Suomalaisten kulttuuriperintöjärjestöjen ääni Euroopassa
• Alan suomalaisten järjestöjen yhteistyöelimenä ja kanavana Eurooppaan
• Järjestöjäsenet ovat Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen Museoliitto, Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura, PKL Pohjoismaisen konservaattoriliiton Suomen osasto ry, Ritarihuone, Turun yliopistosäätiö ja Vapriikki

Lisätietoja

Europa Nostran valtuuston jäsen ja Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja, arkkitehti Tapani Mustonen puh. 0505695704, etunimi.sukunimi @europanostra.fi

Europa Nostra Finlandin varapuheenjohtaja Benito Casagrande, puh. 0400522557, etunimi.sukunimi @cib.fi

Tapahtuman Suomen koordinointi
Europa Nostran valtuuston jäsen Anna-Maija Halme, puh. 0405368188, etunimi.sukunimi @europanostra.fi

Kontaktit Europa Nostraan
Communications Coordinator, Joana Pinheiro,
jp@europanostra.org
+31 70 302 40 55, +31 63 436 59 85

Europa Nostra Finland
www.europanostra.fi
www.facebook.com/eunof
Twitter: @europanostraFI

Europa Nostra
www.europanostra.org
https://issuu.com/europanostra
www.flickr.com/photos/europanostra
www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel
Twitter: @europanostra