Bryssel/ Haag
Euroopan komissio ja Europa Nostra julkistivat tänään vuoden 2017 Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteisten kulttuuriperintöpalkintojen (EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award 2017) saajat. Palkinnon saajat 18 eri maasta saavat tunnustusta merkittävästä työstä muun muassa tutkimuksen ja koulutuksen parissa. Paavo Nurmen historiallista merkitystä vaaliva hanke Turusta on tämän vuoden voittajien joukossa. Itsenäinen asiantuntijaraati arvioi yhteensä 202 hakemusta 39 maasta, joiden joukosta palkinnon saajat valittiin.

Kansalaiset ympäri maailmaa voivat nyt äänestää yleisön suosikkikohdetta eli Public Choice Award -palkinnon voittajaa ja osoittaa tukeaan palkittaville hankkeille. Äänestäjä voi voittaa matkan kahdelle Turkuun erityisvieraaksi palkintoseremoniaan 15. toukokuuta. Seremoniassa julkistetaan pääpalkintojen, Grand Prix’en, voittajat, jotka saavat kukin 10 000 euroa sekä yleisöäänestyksen voittaja.

”Onnittelen kaikkia voittajia. Heidän saavutuksensa osoittavat jälleen kerran, kuinka sitoutuneita monet eurooppalaiset ovat kulttuuriperintönsä suojeluun ja säilyttämiseen. Heidän hankkeensa korostavat kulttuuriperinnön merkitystä elämässämme ja yhteisössämme. Erityisesti tällä hetkellä, kun Euroopalla on vastassaan isoja yhteiskunnallisia haasteita, kulttuuri auttaa meitä kiinnittämään huomio yhteiseen historiaan ja arvoihimme sekä vaalimaan suvaitsevaisuutta, yhteisymmärrystä ja yhteenkuuluvuutta. Euroopan kulttuuriperinnön vuosi 2018 on tilaisuus kiinnittää huomio asioihin, jotka yhdistävät meitä eurooppalaisia – yhteiseen historiaamme, kulttuuriimme ja kulttuuriperintöömme. Komissio jatkaa tämän palkinto-ohjelman ja muiden kulttuuriperintöhankkeiden tukemista Luova Eurooppa -ohjelmamme kautta”, totesi komissaari Tibor Navracsics, jonka vastuualueina ovat koulutus, kulttuuri, nuorisoasiat ja urheilu.

”Lämpimät onnitteluni tämän vuoden voittajille. Kunnioitan suuresti niitä henkilöitä, jotka ovat tehneet mahdolliseksi nämä poikkeukselliset saavutukset lahjakkuudellaan, sitoutumisellaan ja anteliaisuudellaan. Nämä hankkeet kuuluvat nyt niiden 450 merkittävän saavutuksen joukkoon, jotka Europa Nostra ja Euroopan komissio ovat palkinneet viimeisten 15 vuoden aikana. Voittohankkeet osoittavat, että kulttuuriperintö on keskeinen väline kestävässä talouskehityksessä, sosiaalisessa yhtenäisyydessä ja entistä osallistavammassa Euroopassa. EU-johtajien tulisi tarttua Euroopan kulttuuriperinnön vuoden 2018 historialliseen mahdollisuuteen antaa tunnustusta kulttuuriperinnön moninaisille mahdollisuuksille ja tilaisuudelle tuoda maita, yhteisöjä ja kulttuureja yhteen niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin”, totesi Plácido Domingo, kuuluisa oopperalaulaja ja Europa Nostran puheenjohtaja.

Kulttuuriperintöpalkinnon saajia juhlistetaan 15. toukokuuta Turun Mikaelin kirkossa tilaisuudessa, jota isännöivät EU-komissaari Tibor Navracsics sekä maestro Plácido Domingo. Tilaisuus kokoaa yhteen noin 1200 ihmistä eri puolilta Eurooppaa.

Voittajat myös esittelevät hankkeitaan Excellence Fair -tapahtumassa 14. toukokuuta Sigyn-salissa sekä osallistuvat erilaisiin tapahtumiin osana European Heritage Congress-tapahtumaa Turussa 11.–15. toukokuuta.

Kulttuuriperinnön suurtapahtuma European Heritage Congressin ohjelma: www.europanostra.org/european-heritage-congress

Äänestä Public Choice Award -kohdetta: http://vote.europanostra.org
Palkintojen hakuaika vuodelle 2018 on avoinna 15.5.–1.10.2017.

Voittajahankkeet:

Tietoa hankkeista ja palkintolautakuntien lausunnot
www.europeanheritageawards.eu/winners

Lehdistökuvat ja videot
www.flickr.com/photos/europanostra/sets/72157681416179225

Paavo Nurmi Legacy -hanke Turku, Suomi

Paavo Nurmi (13.6.1897 – 02.10.1973) oli yksi maailman kaikkien aikojen suurimpia juoksijoita. Hän oli “Juoksijoiden kuningas” ja “Lentävä suomalainen”. Paavo Nurmi saavutti kolmissa olympiakisoissa 1920-luvulla yhteensä yhdeksän kulta- ja kolme hopeamitalia. Nurmen saavutukset pitävät hänet yhä yhtenä kaikkien aikojen menestyneimmistä olympiaurheilijoista. Nurmen perintö on tärkeä osa Suomen kulttuuriperintöä sekä kansallista identiteettiä. Venäjästä 1917 itsenäistyneelle Suomelle Nurmen menestys ja tunnettuus  ympäri maailmaa vaikutti merkittävästi  nuoren kansakunnan identiteetin muotoutumiseen kotimaassa ja maailmalla.

Paavo Nurmi Legacy -hanke kunnioittaa Nurmen saavutuksia ja perintöä sekä yhdistää urheiluhistoriaa kansakunnan kulttuuriperintöön. Hankkeen tavoitteena on järjestää pysyvää ja näkyvää toimintaa suurjuoksijan muistoksi ja varmistaa näin juoksijasuuruuden perinnön välittymisen jälkipolville. Erilaisten tapahtumien avulla hanke on onnistunut vahvistamaan Nurmen perinnön tunnettuutta.

Nurmen perinnön tunnettuutta lisätään myös vierailemalla kouluissa. Paavo Nurmi -koulukiertueen oppitunteihin yhdistetään sekä kulttuuria että urheilua. Vuoteen 2017 mennessä kiertue on vieraillut yli sadassa koulussa ja tavoittanut yli 10 000 alakoululaista. Raati oli vaikuttunut “hankkeen merkityksestä ja vaikuttavuudesta yhteisössä, erityisesti kouluissa ja nuorten ihmisten keskuudessa, joita hanke innostaa toiminnallaan”.

Paavo Nurmi Legacy -hanke on onnistunut vaikuttavuudessaan raadin mukaan erinomaisesti, kun ottaa huomioon hankkeen rajallisen yksityisen ja julkisen tuen. Hankkeen pyrkimys kansainväliseen vaikuttavuuteen on ollut myös kiitettävää.

Raati toteaa, että: “hankkeen viestintä on ollut monipuolista: esimerkiksi paavonurmi.fi-sivusto on käännetty yhdeksälle kielelle. Tämä tukee suomalaisen kulttuuriperinnön viemistä niin eurooppalaiseen kuin maailmanlaajuiseen tietoisuuteen. Erilaisten aineistojen digitointi tukee osaltaan Paavo Nurmen perintöä ja mahdollistaa niiden saatavuuden”.

“On yhä tärkeämpää tunnistaa urheilun ja perinteen yhteys, kuten Paavo Nurmi Legacy -hanke on onnistuneesti tehnyt”, painottaa raati.

2017 Palkinnon saajat

(listattu aakkosjärjestyksessä maan mukaan)

Konservointi

St. Martin’s Chapel in Stari Brod, near Sisak, CROATIA
Baroque Complex and Gardens in Kuks, Hradec Králové region, CZECH REPUBLIC
Ancient city of Karthaia, Island of Kea, GREECE
Bastion of the Grand Master’s Palace in Rhodes, GREECE
White Pyramid in Rome, ITALY
The King’s Road across Filefjell, NORWAY
The Clérigos’ Church and Tower in Porto, PORTUGAL
Cultural Palace in Blaj, Transylvania region, ROMANIA
Cap Enderrocat Fortress, Mallorca, SPAIN
Roof for the ruins of the Monastery of San Juan in Burgos, SPAIN
Cromford Mills: Building 17, Derbyshire, UNITED KINGDOM

Tutkimus

Rode Altarpiece Research and Conservation Project, Tallinn, ESTONIA
‘Carnival King of Europe’, San Michele all’Adige, ITALY
Museum Piranesi’, Milan, ITALY
Bosch Research and Conservation Project, ‘s-Hertogenbosch, THE NETHERLANDS

Kulttuuriperintötyölle omistautunut toiminta

Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA
Mr. Jim Callery, County Roscommon, IRELAND
The Norwegian Lighthouse Society, NORWAY
Mr. Zoltán Kallós, Transylvania region, ROMANIA

Koulutus ja tietoisuuden lisääminen

Erfgoedplus: Online heritage platform, Hasselt, BELGIUM
Centre of Visual Arts and Research, Nicosia, CYPRUS
Educational programme for Czech cultural heritage, Telc, Vysočina region, CZECH REPUBLIC
Paavo Nurmi Legacy project, Turku, FINLAND
Heritage Crafts Initiative for Georgia, Tbilisi, GEORGIA
Cultural Heritage and Barrier-free Accessibility project, Berlin, GERMANY
ilCartastorie: Storytelling in the archives, Naples, ITALY
Jewish Cultural Heritage: Educational programme, Warsaw, POLAND
Advanced Master in Structural Analysis of Monuments and Historical Constructions, European programme coordinated in Guimarães, PORTUGAL
SAMPHIRE: Maritime heritage project in western Scotland, UNITED KINGDOM

Europa Nostra -palkinnon voi saada myös merkittävä hanke maasta, joka ei osallistu Luova Eurooppa -ohjelmaan:

Konservointi

Kılıç Ali Paşa Hamam in Istanbul, TURKEY

Tutkimus

Philippe Stern’s Collection of Timekeepers, Geneva, SWITZERLAND

 

Twitter: @europanostra

Luova Eurooppa
ec.europa.eu/programmes/creative-europe
Twitter: @europe_creative

Komissaari Navracsicsin nettisivu
ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/navracsics_en

www.europanostra.org/european-heritage-congress
www.europanostra.fi
www.paavonurmi.fi
www.paavonurmigames.fi

Taustaa

Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteisiä kulttuuriperintöpalkintoja EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award on jaettu vuodesta 2002 lähtien, jolloin Euroopan komissio perusti palkinto-ohjelman. Europa Nostra on huolehtinut sen toteutuksesta alusta lähtien.

Palkinnon tarkoituksena on sekä juhlia hienoja saavutuksia kulttuuriperinnön saralla että edistää kulttuuriperinnön korjauksen, tutkimuksen, hallinnon, vapaaehtoistoiminnan, koulutuksen ja viestinnän parhaiden toimintamallien leviämistä. Näin se tuo kulttuuriperintöä esiin Euroopan strategisena voimavarana niin taloudelle kuin yhteiskunnalle laajemmin. Palkinto-ohjelma saa Euroopan unionin Luova Eurooppa -tukea.

Kuluneiden 15 vuoden aikana yksityishenkilöt ja yhteisöt ovat lähettäneet ohjelmaan kaikkiaan 2720 palkintohakemusta 39 maasta. Eniten hakemuksia on lähetetty Espanjasta, josta palkintoa on haettu 498 hankkeelle, seuraavaksi eniten Iso-Britanniasta, josta on lähetetty 286 hakemusta, kintereillään Italia 278 hakemuksellaan. Eniten palkintoa on haettu palkintoluokassa konservointi (1606), seuraavaksi eniten luokassa koulutus ja tietoisuuden herättäminen (457), kolmanneksi luokassa tutkimus (340) ja neljänneksi luokassa omistautunut toiminta (317).

Vuodesta 2002 lähtien itsenäiset asiantuntijatuomaristot ovat valinneet 455 palkinnon voittanutta hanketta 34 maasta. Listan huipulla on Espanja, johon vastaanotettu 61 palkintoa. Melkein tasoissa on Iso-Britannia 60 palkinnollaan. Kolmantena on Italia 37 palkinnollaan, neljäntenä Saksa 29 palkinnollaan ja viidentenä Kreikka 27 palkinnollaan. Konservointiluokassa on annettu 267 palkintoa, omistautuneen toiminnan luokassa 67, luokassa koulutus ja tietoisuuden herättäminen 65 palkintoa ja luokassa tutkimus 56 palkintoa. Palkinnon saajien joukosta on valittu kaikkiaan 95 Grand Prix -hanketta, jotka ovat saaneet 10,000 euron pääpalkinnon.

Palkinto-ohjelma on vahvistanut kulttuuriperintöalaa Euroopassa tuomalla esiin parhaita käytäntöjä, rohkaistessaan rajat ylittävään tiedonvaihtoon ja verkostoidessaan kulttuuriperinnön eri alueilla toimivia henkilöitä. Se on myös tuonut palkituille kohteille monia etuja, kuten kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä, jatkuvuutta rahoitukseen ja kasvaneita kävijämääriä. Lisäksi se on lisännyt yleistä kulttuuriperintötietoisuutta sekä korostanut kulttuuriperinnön itseisarvoista merkitystä Euroopassa. Palkinto-ohjelma on näin ollen keskeinen väline Euroopan kulttuuriperinnön esiinnostamisessa.

Europa Nostra

Europa Nostra on kulttuuriperintöalan kansalaisjärjestöjen euroopanlaajuinen liitto, jota lisäksi tukee laaja julkisten organisaatioiden, yksityisyritysten ja yksilöiden verkosto. 40 Euroopan maata kattava järjestö antaa äänen Euroopan kulttuuri- ja luonnonperinnön suojeluun omistautuneelle kansalaisyhteiskunnalle. Vuonna 1963 perustettu Europa Nostra tunnustetaan nykyään Euroopan merkittävimmäksi kulttuuriperintöverkostoksi. Europa Nostran puheenjohtajana toimii maailmankuulu oopperalaulaja ja kapellimestari Plácido Domingo. Europa Nostra kampanjoi Euroopan uhanalaisten monumenttien, paikkojen ja maisemien pelastamiseksi erityisesti Seitsemän uhanalaisinta -ohjelmallaan. Se antaa tunnustusta laadukkaalle toiminnalle EU:n kulttuuriperintöpalkintojen / Europa Nostra -palkintojen kautta. Se osallistuu myös Euroopan kulttuuriperintöä koskevien strategioiden ja toimintakäytäntöjen muotoiluun ja toimeenpanoon Euroopan toimielinten kanssa käytävän ohjatun keskustelun kautta sekä Euroopan kulttuuriperintöallianssi 3.3:n koordinointiin.
Luova Eurooppa

Luova Eurooppa on EU:n rahoitusohjelma, jolla tuetaan kulttuuri- ja audiovisuaalista alaa ja niiden mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja ja kasvua. Luova Eurooppa -ohjelman budjetti on 1,46 miljardia euroa ohjelmakaudella 2014–2020. Ohjelma tukee luovien alojen organisaatioita kulttuuriperinnön, esittävien taiteiden, kustantamisen, elokuvan, television, musiikin ja videopelien ja näiden kautta kymmeniä tuhansia taiteilijoita sekä kulttuuri- että audiovisuaalisen alan ammattilaisia Euroopassa. Rahoituksella edistetään toimijoiden yhteistyötä yli rajojen, tavoitellaan uusia yleisöjä ja kehitetään alojen osaamista digitalisaation aikakaudella.