Laiminlyönnit, rahoituksen ja kehittämisen puute, konfliktit sekä ihmisiin ja ilmastonmuutokseen liittyvät syyt uhkaavat kulttuuriperintöä kaikkialla Euroopassa.

Onko tiedossasi uhanalainen kulttuuriperintökohde, vaikkapa historiallinen rakennus tai niiden kokonaisuus, arkeologinen kohde, palvontapaikka, teollista kulttuuriperintöä, historiallinen puisto, museo tai kulttuuriperintöirtaimistoa? Ilmoita se Seitsemän uhanalaisinta, 7 Most Endangered -ohjelmaan 2022!

Seitsemän uhanalaisinta -ohjelma käynnistettiin vuonna 2013 ja järjestetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Ohjelman päätavoitteena on pelastaa Euroopan uhanlaista kulttuuriperintöä: ohjelma lisää tietoisuutta, tekee riippumattomia asiantuntija-arvioita, ehdottaa toimintasuosituksia ja pyrkii tukemaan valittujen uhanalaisten kohteiden pelastamista. Usein listalla oleminen toimii katalysaattorina, joka tuo positiivisia muutoksia sekä panee julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit etsimään kestäviä ratkaisuja kohteen pelastamiseksi. Sen lisäksi valituille kohteille on myös mahdollista hakea symbolista Euroopan investointipankin instituutin kulttuuriperintöapurahaa (EIB Heritage Grant), arvoltaan enintään 10 000 euroa, jota käytetään tutkimusten tai avustustoimenpiteiden käynnistämiseksi uhanalaisissa kohteissa.

Europa Nostra – kulttuuriperintöjärjestöjen ääni Euroopassa – hallinnoi ohjelmaa yhteistyössä Euroopan investointipankin instituutin (European Investment Bank Institute) kanssa. Ohjelmaa tukee myös Euroopan unionin Luova Eurooppa-ohjelma (Creative Europe programme of the European Union).

 

Kuka saa tehdä ehdotuksia?

Voit tehdä ehdotuksen Europa Nostra Finlandin tai Europa Nostran jäsenyhteisön tuella (katso lista suomalaisista jäsenyhteisöistä täältä). Myös Europa Nostra yksittäiset jäsenet voivat tehdä ehdotuksia. Lähetä ehdokkaasi 17. syyskuuta 2021 mennessä.

Lisätietoja nimitysprosessista englanniksi Europa Nostra nettisivulta: http://7mostendangered.eu/call-for-nominations/

Sen lisäksi Europa Nostra järjestää 7. heinäkuuta 2021 klo 12 (CEST) webinaarin “Why and how to submit a nomination for the 7 Most Endangered Programme 2022?”. Webinaarissa esitellään käytännön vinkkejä, miten parhaiten valmistautua nimitysprosessiin. Webinaari on ilmainen, mutta rekisteröinti on pakollista 6. heinäkuuta mennessä.

Lehdistökuva: www.europanostra.org