European Heritage Congress, det viktigaste årliga kulturarvsevenemanget i Europa, ordnas 11–15 maj i Åbo. Programmet har publicerats och anmälningen har börjat. Evenemanget är en del av Finland 100 programmet och är under beskydd av Finlands president Sauli Niinistö.

Kongressen har två huvudteman: medborgarnas möjlighet att delta i planeringen av olika ämnesområden inom kulturarvet, och det marina kulturarvet, som är riklig på Åbotrakten. Kulturresor arrangeras till Inari i Lappland, Själö, Pemar, Raumo, Nådendal och Malm flygplats samt till Ön Runsala i Åbo.

Programmet är huvudsakligen öppet för alla. Deltagandet förutsätter dock att man anmäl sig senast den 17 april. Förverkligandet av resan till Lappland förutsätter 20 deltagare. Anmälningen tar slut redan den 15 mars.

Program

Torsdagen 11 maj: En marin evenemangsenhet, som innehåller föreläsningar om fyror och en utflykt till Meyers skeppsvarv.

Fredagen 12 maj: En diskussionstillställning som banar väg för det europeiska kulturarvets temaår 2018 samt en kulturresa till Åbo konstmuseet och Ön Runsala.

Lördagen 13 maj: Åbo universitet och Åbo Akademi ordnar ett seminarium, som behandlar medborgarnas möjligheter att delta i planeringen av vårt gemensamma kulturarv.

Söndagen 14 maj: Sigyn-salen, som fått Europa Nostra -priset år 1995, är arenan för europeiska kulturarbetets Excellence Fair -mässa, där Europas bästa nya kulturarvsprojekt presenteras och som belönas följande dag.

Måndagen 15 maj: Utflykter arrangeras till olika destinationer runtom Åbo. Kvällens prisutdelning sker i Mikaelskyrkan, där Europeiska unionens och Europa Nostras gemensamma kulturarvspriser delas ut av Europa Nostras ordförande Plácido Domingo och kommissionär Tibor Navracsics.

Evenemanget ordnas av branschens europeiska medborgarorganisation Europa Nostra och Europa Nostra Finland, i samarbete med Åbo stad.

Tilläggsinformation om evenemangsprogrammet:

European Heritage Congress

Anmälning (före 17.4., hotellerna före 7.4.)

http://registration.europanostra.org

Tilläggsinformation

Europa Nostra Finland

Arkitekt Tapani Mustonen
ordförande för Europa Nostra Finland

+358505695704, tapani.mustonen@europanostra.fi

www.europanostra.fi
www.facebook.com/eunof
@europanostraFI

Europa Nostra

Joana Pinheiro,
Communications Coordinator

+31703024055, +31634365985,
jp@europanostra.org

www.europanostra.org
https://issuu.com/europanostra
www.flickr.com/photos/europanostra
www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel
Twitter: @europanostra