Sharing Heritage – Citizens Participating in Decision Making 

Turussa järjestetään 11.–15. toukokuuta 2017 eurooppalainen kulttuuriperinnön suurtapahtuma European Heritage Congress. Monissa kongressin tapahtumissa on edelleen tilaa ja ilmoittautuminen jatkuu edelleen osoitteessa europanostra.org/european-heritage-congress.

Kongressin toinen pääteemoista on kansalaisten osallistuminen kulttuuriperintöä koskevaan suunnitteluun. Europa Nostra Finland järjestää yhdessä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa lauantaina 13. toukokuuta Turun yliopistossa seminaarin Sharing Heritage – Citizens Participating in Decision Making. Seminaarin ohjelma on julkaistu osoitteessa https://www.europanostra.fi/forum-program-european-heritage-congress-13-may-2017-turku/

Seminaarissa mm. jaetaan hyviä kansalaisvaikuttamisen ideoita eri puolilta Eurooppaa. Leedsin yliopiston kulttuuriperinnön apulaisprofessori Helen Graham sekä kansalaisvaikuttajat Lianne Brigham ja Richard Brigham tulevat esittelemään York Past and Present -hankkeen, jossa on vaikutettu menestyksekkäästi kulttuuriperinnön kohtaloon sosiaalisen median huomion avulla.

Venäläinen kansalaisvaikuttaja Elena Olshanskaya kertoo Moskovan White City -hankkeesta.

Kansalaisvaikuttaminen ihmisoikeutena ja menestystekijänä

Kansalaisten osallistumismahdollisuuksissa kulttuuriperintöään koskevaan suunnitteluun on pitkälti kysymys ihmisoikeuksista. Aiheen alustaa ranskalaissveitsiläinen kansainväliseen oikeuteen erikoistunut ihmisoikeusjuristi Mylène Bidault, joka toimii kansainvälisen Observatory of Cultural Diversity and Cultural Rights -järjestön varapuheenjohtaja. Bidault on työskennellyt YK:n ihmisoikeustoimisto OHCHR:ssä sen perustamisesta lähtien.

Kulttuurisuunnittelusta ja osallistumisesta menestystekijänä tulee kertomaan italialaisbritannialainen  kaupunkisosiologi Lia Ghilardi. Ghilardi on brittiläisen strategista kulttuurisuunnittelua ja paikkatietohankkeita toteuttava kansainvälinen organisaation perustaja ja johtaja.

Tapahtuman avaa Kaustisten näppäripelimannien esitys ja Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki, joka kertoo kaustislaisen viulunsoittoperinteen elvyttämisestä.

Keynote-puheenvuorojen jälkeen osanottajat jakautuvat työryhmiin, joissa jaetaan lisää ideoita onnistuneeseen kansalaisvaikuttamiseen, vaihdetaan hallinnon kokemuksia kansalaisten sitouttamisesta ja kuulemisesta sekä keskustellaan hyvistä ihmisoikeus- ja lainsäädäntömalleista.

Iltaohjelmana on tunnelmallinen laivaretki Seilin saarelle.

Seminaari ja työpaja ovat maksuttomia mutta edellyttävät ilmoittautumista kongressisivuilla europanostra.org/european-heritage-congress.

Turun yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat seurata seminaaria suorana lähetyksenä Moodlen kautta. Tallenne on kaikkien katsottavissa jälkikäteen netissä.

Seminaarin pääjärjestäjät ovat alan eurooppalainen kansalaisjärjestö Europa Nostra ja Europa Nostra Finland,  yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun yliopiston kanssa. Taloudellisesti sitä ovat tukeneet lisäksi mm. ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi,  Stiftelsen för Åbo Akademi sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Kongressi toteutetaan Euroopan unionin Luova Eurooppa -tuella, ja se on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.  Tapahtuma järjestetään tasavallan presidentti Sauli Niinistön suojeluksessa.

Europa Nostramiljoonien eurooppalaisten kansalaismielipiteen kanava

  • Euroopan merkittävin alan järjestö ja -verkosto, jäsenjärjestöissä 5 milj. jäsentä 40 maassa
  • Voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö
  • Tekee yhteistyötä EU:n kanssa ja jakaa Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot
  • Kampanjoi Euroopan uhanalaisen kulttuuriperinnön puolesta
  • Puheenjohtajana maailmankuulu oopperalaulaja maestro Plácido Domingo
  • Jäseninä sekä yhteisöjä että yksityishenkilöitä

Europa Nostra Finland – Suomalaisten kulttuuriperintöjärjestöjen ääni Euroopassa

  • Alan suomalaisten järjestöjen yhteistyöelimenä ja kanavana Eurooppaan
  • Järjestöjäsenet ovat Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen Museoliitto, Suomen Kulttuuriperinnön Säätiö, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura, PKL Pohjoismaisen konservaattoriliiton Suomen osasto ry, Ritarihuone, Turun yliopistosäätiö ja Vapriikki

 

Lisätietoja

www.europanostra.fi

Europa Nostran valtuuston jäsen ja Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja, arkkitehti Tapani Mustonen puh. 0505695704, etunimi.sukunimi @europanostra.fi

Tapahtuman Suomen koordinointi
Europa Nostran valtuuston jäsen Anna-Maija Halme, puh. 0405368188, etunimi.sukunimi @europanostra.fi

Kontaktit Europa Nostraan
Communications Coordinator Joana Pinheiro, jp (at) europanostra.org
+31 70 302 40 55, +31 63 436 59 85

Lisää tietoa ja kuvia aiheesta:

Europa Nostra Finland

www.europanostra.fi

www.facebook.com/eunof

@europanostraFI

 

Europa Nostra

www.europanostra.org

https://issuu.com/europanostra

www.flickr.com/photos/europanostra

www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel

Twitter: @europanostra