Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot jaetaan vuosittain esimerkillisille kulttuuriperintöä eri tavoin vaaliville teoille. Tarkoituksena on juhlistaa saavutuksia, jotka liittyvät kulttuuriperinnön suojelemiseen ja hoitoon, tutkimiseen, vapaaehtoistyöhön, koulutukseen ja viestintään. Vuoden 2020 palkinnot on myönnetty yhteensä 21 kulttuuriperintökohteelle, -hankkeelle ja yhteisölle 15 maasta.

Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot tuovat esiin eurooppalaiseen kulttuuriperintöön liittyviä moninaisia ilmiöitä, kohteita, käytäntöjä, hankkeita, menetelmiä ja verkostoja. Ne rohkaisevat rajat ylittävää tiedonvaihtoa ja tuovat yhteen eri tavoin kulttuuriperinnön parissa toimivia ihmisiä ja organisaatioita. Palkinnot tuovat voittajalle myös merkittäviä etuja kuten lisää kävijöitä ja suurempaa näkyvyyttä myös kansainvälisillä areenoilla, sekä tukevat myös rahoituksen hankinnassa  Lisäksi palkinnot edistävät huolenpitoa yhteisestä perinnöstämme eurooppalaisten keskuudessa. Palkintoja rahoittaa Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma ja niiden jakamista on hoitanut Europa Nostra jo vuodesta 2002.

Palkintolautakunta koostuu eri Euroopan maista tulevista asiantuntijoista. Vuosina 2020–2022 mukana on myös kaksi suomalaisedustajaa: Opetuksen, koulutuksen ja tietoisuuden lisäämisen kategoriassa Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran toiminnanjohtaja Hanna Lämsä ja konservoinnin kategoriassa Suomenlinnan hoitokunnan restaurointipäällikkö Miia Perkiö.

Palkinnot ovat haettavana neljässä eri kategoriassa: 1) konservointi, 2) tutkimus, 3) yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautunut toiminta sekä 4) opetus, koulutus ja tietoisuuden lisääminen. Suomalaisia ei tänä vuonna ollut palkittujen joukossa.

Palkittujen hankkeiden joukosta valitaan 3 Grand Prix -voittajaa, jotka saavat 10 000 euron suuruisen pääpalkinnon. Koronaviruspandemian vuoksi vuosittain kesäkuussa järjestettävä palkintoseremonia on peruttu ja Grand Prix -voittajat julkistetaan syksyllä.

Syksyllä julkistetaan myös yleisöpalkinnon voittaja (Public Choice Award). Äänestys tapahtuu verkossa ja on avoin kaikille! Äänestä omaa suosikkiasi täällä: https://vote.europanostra.org/

Jaossa on lisäksi kaksi kansainväliseen yhteistyöhön ja innovaatioihin liittyvää uutta ILUCIDARE-palkintoa. ILUCIDARE-erikoispalkinnot julkistettiin 28. toukokuuta. https://ilucidare.eu/news/discover-6-projects-shortlisted-ilucidare-special-prizes-2020

Huom: Haku vuoden 2021 Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkintoihin on auki 1.10.2020 asti.

Lisätietoa: http://www.europeanheritageawards.eu/apply/

Palkitut kohteet

Lisätietoa kustakin kohteesta https://www.europanostra.org/europes-top-heritage-awards-honour-21-exemplary-achievements-from-15-countries/

Category Conservation

Rubens’ Garden Screen and Garden Pavilion, Antwerp, BELGIUM
Hvar’s Arsenal, CROATIA
Epitaphs of the University Church of Leipzig, GERMANY
The Museum of Fine Arts, Budapest, HUNGARY
Basilica of Santa Maria di Collemaggio, L’Aquila, ITALY
LocHal, Tilburg, THE NETHERLANDS
Subterranean Caves and Wineries of El Cotarro, province of Burgos, SPAIN
The Iron Bridge, Shropshire, UNITED KINGDOM
Manor Farm of Bois de Chênes, SWITZERLAND

Category Research

Tramontana Network III, FRANCE/ITALY/POLAND/PORTUGAL/SPAIN
Turin Papyrus Online Platform (TPOP), ITALY
Scanning for Syria, THE NETHERLANDS

Dedicated Service

Mr. Don Duco, THE NETHERLANDS
Société de Lecture, Geneva, SWITZERLAND

Education, Training and Awareness-Raising

Cross-border Collaboration for European Classical Music, CZECH REPUBLIC
Arolsen Archives Online, GERMANY
The Secret Life of a Palace, Gödöllő, HUNGARY
Uccu Roma Informal Educational Foundation, HUNGARY
Auschwitz. Not long ago. Not far away, POLAND/SPAIN
The Ambulance for Monuments, ROMANIA
SARAT – Safeguarding Archaeological Assets of Turkey, TURKEY